Espai del comerciant >> Fiscalidad >> Fiscalitat de les diferent formes jurídiques (SC, SL, SA…) >> Fiscalitat de la Societat Anònima Laboral

Quadre/resum

DENOMINACIÓ

Denominació de la Societat segons la voluntat dels socis certificació negativa

CONSTITUCIÓ

Elaboració d'Estatuts i atorgament d'escriptura pública.
Inscripció en el Registre Mercantil i en el registre de Societats Laborals
Núm. SOCIS No pot ser inferior a tres, dels quals dos hauran de ser socis treballadors
APORTACIONS AL CAPITAL SOCIAL Diners, treball, béns o drets. No pot ser inferior a 60.000 euros i ha d'estar totalment subscrit i desemborsat en un mínim del 25% amb participació majoritària dels socis treballadors
RESPONSABILITAT Limitada al capital de la societat. Cada soci respondrà fins al límit de la seua aportació i no amb el seu patrimoni personal
DRETS DELS SOCIS Participen en les pèrdues i guanys de la societat en proporció a la seua aportació al capital social.
SEGURETAT SOCIAL
  • Socis administradors :Règim Especial d'Autònoms
  • Resta: Veure apartat "Cotització"
FISCALITAT Impost de societats
  • SAL de nova creació durant els primers 2 anys amb Base Imposable positiva al tipus reduït del b <>15% (*)
  • A partir del 3er any al tipus general del b <>25% (**)

(*).-les empreses de nova creació constituïdes a partir de l'1 de gener del 2016 tributaren a eixos tipus tant en el primer període impositiu en què la base imposable resulte positiva com en el següent

(**) Article 29 i DT 34a LIS

1.- CARACTERÍSTIQUES

 

DEFINICIÓ

 

Les SAL són societats anònimes en les quals la majoria del capital social és propietat dels socis treballadors que presten en elles servicis retribuïts, en forma personal i directa, la relació laboral de la qual és per temps indefinit. Regulades per la LLEI 4/1997, de 24 de març de Societats Laborals. (BOE núm. 72 de 25 de març de 1997)

Cap dels socis podrà posseir accions o participacions socials que representen més de la tercera part del capital social, excepte les entitats públiques que podran superar este límit, sense aconseguir el 50% del capital social.

El nombre d'hores-any treballades pels treballadors contractats per temps indefinit que no siguen socis, no podrà ser superior al 15% del total hores-any treballades pels socis treballadors, llevat que la societat tinga menys de 25 socis treballadors, i en este cas el percentatge serà el 25%.

 

CAPITAL SOCIAL

 

El capital social mínim és de 60.000 EUROS, dividit en accions nominatives, i desemborsat almenys en un 25% en el moment de la constitució. El desemborsament pendent haurà d'efectuar-se dins del termini que assenyalen els estatuts.

 

CLASSES D'ACCIONS I PARTICIPACIONS

 

Classe Laboral: Les que siguen propietat dels socis treballadors.

Classe General: Les restants, que seran propietat dels socis capitalistes.

 

TRANSMISSIÓ D'ACCIONS I PARTICIPACIONS

 

El titular d'accions o de participacions socials de classe Laboral que es propose transmetre-les a persones no treballadores de la societat, haurà de comunicar-lo a l'òrgan d'administració perquè es notifique a aquelles persones que tinguen dret d'adquisició preferent d'acord amb el següent ordre:

1r Treballadors no socis amb contracte indefinit.

2n Treballadors socis.

3r Titulars d'accions o participacions de classe General.

4t Treballadors eventuals.

5é La pròpia societat.

El titular d'accions o de participacions socials de classe General que es propose transmetre-les a persones que no siguen socis treballadors de la societat, estarà sotmés al que es disposa anteriorment llevat que la notificació de l'òrgan d'administració començarà pels socis treballadors.

 

FONS ESPECIAL DE RESERVA

 

A més de les reserves legals o estatutàries que procedisquen, les societats laborals estan obligades a constituir un Fons Especial de Reserva, que es dotarà amb el 10% del benefici liquide de cada exercici.

 

DRETS I OBLIGACIONS DELS SOCIS

 

Drets dels socis:

El soci tindrà, com a mínim, els següents drets:

  1. El de participar en el repartiment dels guanys socials i en el patrimoni resultant de la liquidació.
  2. El d'assumpció preferent en la creació de noves participacions o el de subscripció preferent en l'emissió de noves accions o d'obligacions convertibles en accions.
  3. El d'assistir i votar en les juntes generals i el d'impugnar els acords socials.
  4. El d'informació.

Obligacions dels socis :

Una vegada constituïda la societat, el soci, per la seua simple condició de tal, no suporta cap obligació directa enfront de la societat, llevat que s'haja compromés a verificar prestacions accessòries. Disposa la Llei que en els estatuts podran establir-se, amb caràcter obligatori per a tots o alguns dels socis, prestacions accessòries diferents de les aportacions de capital, expressant el seu contingut concret i determinat i si s'han de realitzar gratuïtament o mitjançant de retribució.

 

ORGANOS SOCIALS

 

La Junta General

És l'òrgan que expressa la voluntat col·lectiva de la Societat, mitjançant acords adoptats per majoria.

Els administradors

L'administració de la societat es podrà confiar a un administrador únic, a diversos administradors que actuen solidària o conjuntament, o a un Consell d'Administració.

 

ELS COMPTES SOCIALS

 

Els administradors de la societat estan obligats a formular, en el termini màxim de tres mesos comptats a partir del tancament de l'exercici social, els comptes anuals, l'informe de gestió i la proposta d'aplicació del resultat, així com, si és el cas, els comptes i l'informe de gestió consolidats

Els comptes anuals comprendran el balanç, el compte de pèrdues i guanys, un estat que reflectisca els canvis en el patrimoni net de l'exercici, un estat de fluxos d'efectiu i la memòria

Excepte disposició contrària en els estatuts, la distribució de dividends als socis es realitzarà en proporció a la seua participació en el capital social.

2.- COTITZACIÓ A LA SEGURETAT SOCIAL

Una dels dubtes que més habitualment se li plantegen a les persones que creguen una Societat Anònima Laboral és com han de cotitzar a la Seguretat Social. Cal tindre en compte dos aspectes:

SOCIS/AS TREBALLADORS/AS QUE FORMEN PART DE L'ÒRGAN D'ADMINISTRACIÓ RÈGIM GENERAL
SOCIS/AS TREBALLADORS/AS AMB FUNCIONS DE DIRECCIÓ I GERÈNCIA RETRIBUÏT EL CÀRREC RÈGIM GENERAL ASSIMILAT
(sense desocupació ni Fogasa)
RELACIÓ LABORAL D'ALTA DIRECCIÓ
SOCIS/AS QUE POSSEÏSQUEN AL COSTAT DE FAMILIARS ( FINS AL 2n GRAU) EL 50% DEL CAPITAL RÈGIM D'AUTÒNOMS

Normalment, tant els socis treballadors com els treballadors contractats estaran afiliats al Règim General de la Seguretat Social.

 

A. COTITZACIÓ EN EL RÈGIM GENERAL

 

 

 

Este és el règim que correspon per als socis/treballadors o administradors consellers segons els supòsits reflectits en el quadre anterior i per a la contractació de treballadors per part de la S.A.L. (Si existix algun supòsit que la corresponga el Règim d'Autònoms, veure apartat cotització Dossier Empresa Individual).

 

En este Règim s'establix una quota patronal i una quota obrera. La quota patronal la paga l'empresari, i és el resultat d'aplicar a la base de cotització que corresponga al treballador, els tipus de cotització establits per a l'exercici en curs. La quota obrera l'aporta el treballador i és el resultat d'aplicar els tipus de cotització obligats per a ell a la base de cotització que li corresponga. El que es va actualitzant cada any, en general, són les bases de cotització, mentre que els tipus romanen generalment estables.

 

La casuística és altament complexa, per la qual cosa a continuació es descriuran aquells aspectes generals que corresponen a contractacions “normals” en funció del que s'estableix en projecte d'Ordre PCM/XX/XXXX per la qual es desenvolupen les normes legals de cotització a la Seguretat Social, desocupació, protecció per cessament d'activitat, Fons de Garantia Salarial i formació professional per a l'exercici 2024

 

 

 

B.1. TOPALLS MÀXIMS I MÍNIMS DE COTITZACIÓ .

 

 

 

A continuació, es mostren per al b <>any 2024 les taules de les bases màximes i mínimes segons les categories professionals, així com els tipus per a cada concepte pel qual es cotitza.

 

 

 

 

BASES DE COTITZACIÓ PER CONTINGÈNCIES COMUNES 2024

 

Grup

CATEGORIES PROFESSIONALS

Euros / mes

BASE MÍNIMA

BASE MÀXIMA

1

Enginyers i Llicenciats. Personal d'alta direcció no inclòs en l'artº 1.3.c) de l'Estatut dels Treballadors

 

1.759,50

4.720,50

2

Enginyers tècnics, Perits i Ajudants titulats

 

1.459,20

4.720,50

3

Caps Administratius i de Taller

1.269,30

4.720,50

4

Ajudants no titulats

 

1.260,00

4.720,50

5

Oficials Administratius

 

1.260,00

4.720,50

6

Subalterns

 

 

1.260,00

4.720,50

7

Auxiliars Administratius

 

1.260,00

4.720,50

 

Euros / dia

8

Oficials de primera i segona

42,00

157,35

9

Oficials de tercera i Especialistes

42,00

157,35

10

Peons

42,00

157,35

11

Treballadors menors de díhuit anys, qualsevol que siga la seua categoria professional

42,00

157,35

 

La base mínima mensual de cotització serà el resultat de multiplicar el nombre d'hores realment treballades per la base mínima per hora establida en l'anterior quadre.

 

Cotització en la situació de pluriocupació . (Temps parcial). Quan el treballador preste els seus servicis en dos o més empreses en règim de contractació a temps parcial, cadascuna d'elles cotitzarà en raó de la remuneració que li abone. Si la suma de les retribucions percebudes sobrepassara el topall màxim de cotització a la Seguretat Social, este es distribuirà en proporció a les abonades al treballador en cadascuna de les empreses.

 

 

 

 

 

Els tipus de cotització i conceptes pels quals es cotitza en el Règim General de la Seguretat Social són els següents per al 2024:

 

 

 

 

TIPUS DE COTITZACIÓ EN EL RÈGIM GENERAL 2024

Contingència i situació protegida

Tipus de cotització (%)

EMPRESA

TREBALLADOR

TOTAL

CONTINGÈNCIES COMUNES [1]

23,60

4,70

28,30

HORES EXTRAORDINÀRIES

Derivades de força major

Restants hores

12,00

23,60

2,00

4,70

14,00

28,30

CONTINGÈNCIES PROFESSIONALS (AT I EP)

Taula de primes [2]

No cotitza

 

DESOCUPACIÓ

 

 

 

TIPUS GENERAL: Contractes indefinits; indefinits a temps parcial i fixos discontinus, practiques, de formació, de relleu, d'interinitat i aprenentatge

5,50

1,55

7,05

Contractes de duració determinada a temps complet (eventuals, obra o servicis determinat)

6,70

1,60

8,30

Contractes de duració determinada a temps parcial (eventuals, obra o servicis determinat)

6,70

1,60

8,30

FOGASA

0,20

No cotitza

0,20

FORMACIÓ PROFESSIONAL

0,60

0,10

0,70

MECANISME D'EQUITAT INTREGENERACIONAL

0,58

0,12

0,70

 

 

Els contractes de duració determinada per temps inferior a 30 dies tindran una cotització addicional a càrrec de l'empresari que s'abonarà a la seua finalització, i que durant l'any 2022 tindrà un import de 27,53 €. Esta cotització addicional no s'aplicarà als contractes subscrits amb treballadors inclosos en el Sistema Especial per a treballadors Compte Alié Agraris, en el Sistema Especial d'Empleats de Llar o en el Règim Especial per a la Mineria del Carbó, ni als contractes per substitució.

 

 

 

 

 

 

 

B.2. SALARI MINIMO INTERPROFESSIONAL (SMI) I IPREM

 

 

SALARI MÍNIM INTERPROFESSIONAL (SMI)*

 

DIARI

MENSUAL

ANUALL

IMPORTS

36,00

1.080,00

15.120,00

 

INDICADOR PÚBLIC DE RENDES D'EFECTES MÚLTIPLES (IPREM)*

 

DIARI

MENSUAL

ANUAL

IMPORTS

20,00

600,00

8.400,00

 

Pendent de la modificació en 2024 i les seues repercussions en l'IPREM

 

 

 

 

3.- FISCALITAT

 

 

  1. L'IMPOST DE SOCIETATS

 

Des del punt de vista fiscal, i de sde la redacció de la nova Llei de l'Impost de Societats, Llei 27/2014, de 27 de novembre estes societats tributen amb caràcter general, pel b <>Impost de societats.

 

L'Impost de societats és un impost de naturalesa personal i de caràcter directe que grava les rendes obtingudes per les societats i altres persones jurídiques no subjectes a IRPF.

 

El fet imposable en l'Impost de societats ve donat per l'obtenció de renda, qualsevol que siga el seu origen, així com pels increments patrimonials que es produïsquen.

 

 

BASE IMPOSABLE

 

Respecte a la base imposable de l'impost, hem de partir que el fet imposable és l'obtenció de renda per la societat, estimant-se la renda obtinguda com la diferència entre els ingressos i les despeses deduïbles, sumant o restant els increments patrimonials que es produïsquen en l'exercici.

 

La base imposable està constituïda per l'import de la renda que s'obtinga en l'exercici deduint les bases imposables negatives d'exercicis anteriors.

 

El període impositiu coincidirà amb l'exercici econòmic de la societat, no podent excedir de dotze mesos, llevat que la societat s'extingisca i en este cas, el període impositiu es reduirà en proporció a tal exercici.

 

Un altre concepte a tindre en compte a l'hora de la determinació de la base imposable és el de les amortitzacions. L'amortització és l'import en euros de la pèrdua de valor d'un bé, tant pel pas del temps com pel desgast produït per l'ús.

 

El concepte d'amortització és important en l'impost de societats perquè:

 

  • Té la consideració de despesa deduïble

 

  • És aplicable no sols als immobilitzats materials (edificis, maquinària, mobiliari...), sinó també als immaterials (palesos, programes informàtics...)

 

Hem de destacar la importància que les empreses establisquen un pla d'amortització per a cada element de l'immobilitzat que adquirisquen. En este pla d'amortització haurà de tindre's en compte el valor d'adquisició i el valor residual que es preveu que tindrà al cap d'uns anys.

 

A l'hora de determinar la base imposable hem de tindre en compte els ingressos i despeses que s'han produït en l'exercici econòmic.

 

Es consideren INGRESSOS COMPUTABLES:

 

  • Els derivats de l'activitat econòmica
  • Les subvencions obtingudes
  • Les cessions de béns a canvi d'un preu...

 

 

 

 

Són DESPESES DEDUÏBLES tots aquells que resulten necessaris per a l'obtenció d'ingressos i, a més les amortitzacions:

 

SÓN despeses deduïbles, entre altres:

 

  • Les despeses de personal [3]
  • Les matèries primeres
  • Les despeses financeres
  • Els alquils
  • Els subministraments (llum, telèfon…)
  • Les amortitzacions anuals

 

Per contra, NO SÓN deduïbles:

 

  • La comptabilització del propi Impost de societats
  • Les sancions, multes i recàrrecs
  • Els donatius i altres liberalitats...

 

Els INCREMENTS i DISMINUCIONS DE PATRIMONI empresarial són les variacions que es produïsquen en este, a l'alça o a la baixa, que tinguen la seua causa en:

 

  • Pèrdues fortuïtes en tot o part del patrimoni
  • Per venda, donació o intercanvi de béns
  • Per venda d'accions o participacions
  • Per incorporació de béns, drets, diners...

 

 

TIPUS IMPOSITIU

 

Una vegada obtinguda la base, hem d'aplicar el tipus impositiu:

 

  • Si és de nova creació durant els primers 2 anys amb Base Imposable positiva el tipus reduït del b <>15%
  • A partir del 3er any el tipus general del b <>25%

 

A la quota íntegra se li apliquen les diferents deduccions i bonificacions regulades normativament [4] o s'obté a QUOTA A INGRESSAR. Entre elles com a exemple, podem citar:

 

  • Activitats d'investigació científica i innovació tecnològica
  • Deduccions per a evitar la doble imposició internacional
  • Deducció per al foment de les TIC en empreses de reduïda dimensió
  • Deducció per inversió en béns d'interés cultural
  • Deducció per creació d'ocupació treballadors minusvàlids
  • Deduccions per activitats d'exportació
  • Deducció per incentivar la realització de determinades activitats culturals (cinematografia, edició de llibres…)
  • Deducció per reinversió de beneficis extraordinaris
  • Deduccions per inversions destinades a la protecció del medi ambient
  • Bonificacions per rendes obtingudes a Ceuta i Melilla....

 

 

  1. IMPOST SOBRE EL VALOR AFEGIT (IVA)

 

L'IVA és un impost de naturalesa indirecta que recau sobre el consum. Per a entendre el funcionament d'este impost és necessari tindre present dues qüestions:

 

  1. L'IVA actua en totes les fases de producció d'un bé, des que és matèria primera fins que es posa a la disposició del consumidor i, no obstant això, només es grava el valor afegit en cada fase.

 

  1. La càrrega de l'impost recau sobre el consumidor final, tenint esta consideració aquell consumidor que no puga deduir-se l'IVA suportat.

 

El productor o comerciant estan subjectes a l'impost ja que el suporten en cadascuna de les compres de béns i servicis que realitzen (IVA SUPORTAT), però carreguen als seus clients l'import de l'IVA en la vendes o servicis realitzats (IVA REPERCUTIT).

 

 

TIPUS D'IVA APLICABLES

 

La Llei 37/1992, de 28 de desembre, actualitzada amb la Llei 26/2009 de PGE/2010 (BOE de 24/12/2009) que va modificar els tipus d'IVA, distingix entre tres tipus d'IVA i només determina quines operacions tributen al tipus reduït o superreducido, les restants queden subjectes al tipus general. En termes generals com més bàsica és la necessitat d'un producte, menor és l'IVA que se li aplica. Els tipus d'IVA vigents en l'actualitat són:

 

  • IVA general (21%). És el percentatge que s'aplica per defecte a tots els productes i servicis. Electrodomèstics, roba, calçat, tabac, bricolatge, servicis de lampisteria… La majoria dels articles estan subjectes a este tipus.

 

  • IVA reduït (10%). La llista de productes i servicis que tributen a un tipus reduït és molt llarga i inclou entre altres productes, els aliments en general (excepte els que suporten un IVA superreducido).

 

  • IVA superreducido (4%). S'aplica als productes de primera necessitat i reben esta consideració el pa, llet, ous, fruites, verdures, hortalisses, cereals i formatges. A més, també es beneficien d'este IV llibres, periòdics i revistes no publicitaris; medicaments d'ús humà; cadires de rodes per a minusvàlids i pròtesis….

 

No obstant això, un dels efectes de la inflació ha sigut la modificació temporal del tipus d'IVA per a alguns productes i servicis , per la qual cosa, si es vol estar informat al detall, és convenient consultar la taula d'IVA publicada per l'Agència Tributària .

 

 

MODALITATS

 

Estan obligats per este impost, els empresaris individuals, professionals, artistes societats civils i persones jurídiques. No existixen diferències en la seua aplicació depenent de la fórmula jurídica adoptada. No totes les activitats han de repercutir l'IVA, existixen activitats exemptes de repercutir l'IVA, com a servicis mèdics i sanitaris, servicis de caràcter cultural, servicis financers i assegurances… Existixen diferents règims, entre els quals podem destacar:

  • Règim General : si és el cas, ingressar dins dels 20 dies següents a la finalització de cada trimestre natural mitjançant el MODEL 303, la diferència entre l'IVA repercutit i el suportat. Cal fer el mes de gener de cada any el resum anual , MODEL 390.
  • Règim simplificat : solament es pot acollir a este règim si s'està en el Règim d'Estimació Objectiva. No s'aplica a les Societats Mercantils.

 

  • Recàrrec d'Equivalència: Règim aplicable exclusivament (i de manera obligatòria) als comerciants minoristes persones físiques. No s'aplica a les Societats Mercantils.

 

  • Règim Especial del Criteri de Caixa: Amb efectes des de l'1 de gener de 2014, la Llei 14/2013, de 27 de setembre, de suport als emprenedors i la seua internacionalització introduïx el Règim Especial del Criteri de Caixa. Este nou Règim especial de caràcter optatiu, permet als subjectes passius (empreses i autònoms que facturen menys de 2 milions d'euros a l'any) retardar la meritació i la consegüent declaració i ingrés de l'IVA repercutit fins al moment del cobrament als seus clients encara que es retardarà, igualment, la deducció de l'IVA suportat en les seues adquisicions fins al moment en què efectue el pagament als seus proveïdors (criteri de caixa doble); tot això amb la data límit del 31 de desembre de l'any immediat posterior a aquell en què les operacions s'hagen efectuat. Este règim especial compta amb requisits i especificacions que en la pràctica poden provocar que esta mesura no s'utilitze tant com seria desitjable.

 


  • [1] Tipus de contingències comunes (IT) Treballadors amb 65 anys i 0 a 7 mesos d'edat i 36 anys i 9 mesos o més de cotització o 65 anys i 8 mesos o més d'edat i 35 anys i 6 mese o més de cotització: 1,50 per 100 (1,25 per 100 -empresa- i 0,25 per 100 -treballador-).
  • En els contractes temporals de duració igual o inferior a cinc dies, la quota empresarial per contingències comunes s'incrementa en un 40 per cent. No s'aplica al Sistema Especial per a Treballadors per compte d'altri Agrari, inclòs en el Règim General.

 

[2] Tarifa de primes establida de la Disposició Addicional de la Llei 42/2006, en la redacció donada per la Disposició Final de la Llei 48/2015, sent les primes resultants a càrrec exclusiu de l'empresa.

 

[3] la despesa corresponent als servicis prestats pel soci treballador, per l'acompliment de tasques ordinàries diferents a les inherents al càrrec d'administrador, tindrà la consideració de despesa fiscalment deduïble, sempre que esta despesa complisca els requisits legalment anteriorment esmentats i en particular hagen sigut valorades estes retribucions a valor de mercat en els termes de l'article 18 de la LIS.

[4] Veure a cada moment les vigents

 


Fiscalitat de la Societat Anònima Laboral (231.7)

Level AA conformance,W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Ajuntament de Vila-real - Conselleria d'Innovació, Industria, Comerç i Turisme